Oktay Usta Elmalı Kurabiyesi

Oktay Usta Elmalı Kurabiyesi

Içi için malzemeler:
3 adet elma
3-4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz içi, ince çekilmiş olsun
Hamur için malzemeler:
150 gr. Oda sıcaklığında tereyağı (yarım su bardağı tereyağı + 2 yemek kaşığı dolusu daha)
Uçurumım çay bardağı kadar sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
4-5 yemek kaşığı kadar pudra şekeri
Aldığı kadar un,( yaklaşık 3.5 su bardağı yöreı un)
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
üzeri için ise uçurumım su bardağı kadar pudra şekeri gerekiyor
Oktay usta elmalı kurabiye yapılışı

Oktay usta elmalı kurabiye yapılışı için; ilk olarak fırınımız önceden 175 dereceye ayarlayıp, fırın tepsimize yağlı kağıt seriyoruz.
öncelikle, elmalarımızın kabuklarını soyup, temizleyip, rendeliyoruz. Eğer elmalar tatlı değilse bir tutam şeker atıp; ocağa alıyoruz. Karıştırıp, suyunu çekene kadar  pişiriyoruz, sonrasında içerisine tarçın ve cevizi ekleyip bir dakika kadar karıştırıp ocaktan alıp, soğuması için başka bir kaba aktarıp tezgahta bir kenara koyuyoruz.
Elmalı kurabiye nasıl yapılır? Tarifine devam ediyoruz. Hamur harcı için, tüm malzemeleri geniş bir kapta karıştırıyoruz.
öncelikle yumuşamış tereyağını yoğurma kabına alıyoruz. Arkasından, sıvı hasımmızı ekliyoruz, yoğurdumuzu ekliyoruz, yumurtamızı kırıyoruz içerisine, pudra şekerini de ilave edip bir elimizle karıştırıyoruz. Ağır krema kıvamına benzer bir karışım elde ediyoruz.
şimdi unumuzu eklemeye sıra geldi. (un elenmiş olsun mutlaka) önce bir su bardağı kadar unu bu yoğurma kabının içine aktarıp, üzerine kabartma tozunu koyalım, bir elimizle yoğuralım güzelce. Ardından bir su bardağı kadar daha un ilave edip, yoğurmaya devam edelim. Kıvamını test edip, gerektikçe ister bir su bardağı ister yarım yarım koyarak kulak memesi kıvamında bir elmalı kurabiye hamuru hazırlıyoruz.
Hamurun kıvamını yoğurdukça test edip, az az aldığı kadar un ekleyebilirsiniz. Neticeta kulak memesi yumuşaklığında bir hamur harcı olacak, unutmayın. 
Hazırladığımız bu hamuru ortalama on dk. Kadar dinlendirelim. Sonrasında tezgahta üzerine bir yağlı kağıt sererek, merdane ile güzelce açıyoruz bu hamur harcını.
Yaklaşık 1 santimetre den az bir kalınlıkta açmış olduğumız bu hamuru; bir su bardağının ağzını kullanarak yuvarlak yuvarlak parçalar halinde keselim.
Bütün hamur harcını bu şekilde yuvarlak yuvarlak kestikten sonra; tek tek her parçayı alıp, içerisine elmalı cevizli karışımı koyuyoruz. Ikinci yuvarlak parçanın ortasına bıçakla bir kesik atıp üzerine, ceviz içi koyduğumuz yuvarlağın üzerine yerleştiriyoruz. Daha sonra çatalla bütün kenarlarına bastırıyoruz.
Bütün elmalı kurabiye hamurlarını bu şekilde hazırlayıp;  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
Isterseniz, elmalı kurabiye tarifi hamurunu açınca üçgen parçalar halinde kesip, geniş kenarına elmalı cevizli iç harçtan koyup, sigara böreği sarıyor şeklinde, rulo şeklinde de sarıp tepsiye dizebilirsiniz. (ana resimde ki benzer biçimde)
Ya da bardakla kestiğimiz yuvarlak hamurların ortasından bıçakla üç kesik atıp, cevizli iç harçtan koyalım, sonrasında rulo benzer biçimde sarıp tepsiye dizebilirsiniz.
Elmalı kurabiye tarifi oktay usta tarifimizin pişirme aşamasına geldik. önceden ısıtılmış 175 derece fırında, üzeri hafifçeçe kızarana kadar kontrollü olarak pişiriyoruz. Oktay usta elmalı kurabiye yapılışı bu kadar.
Piştikten sonra, tezgaha alıp, tamamen soğuyan oktay usta elmalı kurabiye tarifimizin üzerine bol miktarda pudra şekeri serpiyor ve servis ediyoruz.
Tam ölçüsünde elmalı kurabiye arayanlar için güzel bir tanım bulunduğunu düşünüyoruz. Bütün ölçülere sadık kalıp, unu az az kıvamında ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edebilirseniz, harika sonuç alacaksınız.

Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder