Mevduat hesabı nedir?
Yazımız Mevduat hesabının tanımını ve avantajlarını içermektedir.
Mevduat, bilinmiş olduğu şeklinde bankalarda tutulan paralardır. Mevduat hesabı ise tüzel yada gerçek kişilerin ellerinde bulunan paralar ile altın ve döviz şeklinde diğer birikim gücü veren vasıtaların, gayri muayyen yada belirli bir müddet için bir getiri karşılığında veya sadece saklamak amacıyla bankalarda açılan hesaplara denir.
Başlarda para ve benzeri likit varlıkların saklanması amacıyla ortaya çıkan mevduat hesabı, zamanla toplumun mali kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik uygulamalarla farklı boyutlar kazanmıştır. Evvela mevduat hesabı sahiplerine, paralarının değerinin korunması ve yeterince getiri sağlanması için çeşitli hizmetler verilmiştir. Ondan sonra ise bazı finansal yatırım ürünleri mevduat işlemleri ile bağlantılı duruma getirilerek mevduat hesabı sahiplerinin hizmetine sunulmuştur. Mevduat hesaplarının çağdaş ekonomik sistemde, fonksiyonel olma niteliği ve önemi giderek artmaktadır.
ülkemizdeki bankaların yurtiçi şubelerinde reel kişiler adına türk lirası, döviz ve kıymetli maden cinsinden oluşturulan tutum mevduatları, her bir reel şahıs için her bir bankada 100 bin liraya kadar tutum mevduatı güvencesi altındadır.
Mevduat hesaninin avantajlari nelerdir?
Parasını bankalardaki mevduat hesaplarında saklayan kişiler biroldukca finansal avantaja sahip olur. Mevduat hesabının finansal avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;
Mevduat hesabı açtıran kişinin, duran paraları ve birikimleri güvence altında saklanır.
Mevduat hesabına yatırılan servetin likit, kullanışlı yapısı korunmuş olur.
ödemeler ve tahsilatlar, bankaların teknik desteği vasıtasıyla kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Mevduat hesabı açtıran kişiler ürem veya benzeri hasılatlarla getiri elde eder.
Bankaların mevduat hesabı sahiplerine sunduğu çeşitli hizmetlerden yararlanılabilir.
Mevduat hesapları, ürem yada benzeri kazançlar sayesinde enflasyon aşındırmasından korunur.
Mevduat hesabı açtıran kişiler kredi kartı, banka kartı ve benzeri ürünlerin kolaylıklarından öncelikli olarak yararlanır.
Vadeli mevduat türleri nelerdir?
Birikmiş paralarımızı vadeli mevduat hesabına yatırarak muayyen bir müddet nihayetinde mevduat getirisi alırız. Vadeli mevduat işlemlerinde en fazla kullanılan hesapları 2 grupta inceleyebiliriz.
E-mevduat hesabı: bankaların internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak, internet üzerinden açılan ürem ödemeli mevduat türüdür.
Vadeli mevduat hesabı: 1 ay, 3 ay, 6 ay, yıllık ve daha uzun vade ile açılabilen, faiz ödemeli mevduatlardır.
Mevduat mı e-mevduat mı avantajlı derseniz, ''vadeli mevduat ile e-mevduat arasındaki fark nedir?'' mevzusuna göz atabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder