Hacamat Nedir? Hacamatın Faydaları Nelerdir?

Hacamat Nedir? Hacamatın Faydaları Nelerdir?

hacamat


Hacamat nedir?
Hacamat özetlemek gerekirse deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. Hacamat, rasulullah ( s.A.V. ) efendimizin şiddetle tavsiye buyurduğu ve bizzat kendilerinin de uyguladığı sünnet olan çok önemli bir tedavi metodudur.

Deri altında birikmiş olan kan, kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi negatif yönde etkileyerek birfazlaca hastalığa kapı aralamaktadır.

Hacamat (1)hacamat ağrsıcaklıkz, acsıcaklıkz, döşek istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup, hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamı sürdürmenin en kolay yoludur.

‘hacamat’ kelimesi arapça ‘emmek, düzgüsel formuna getirmek’ anlamlarını taşır.  Hacamat  müsait vakit dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa, vücudun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, özgür radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar  emilerek  bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.

Hacamat islam ülkelerinde çok yaygın olmakla beraber avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla meydana getirilen hacamat, günümüzde cam kupalar yada vakum setleri sayeinde yapılmaktadır. çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken kliniğimizde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Kullanılan bütün malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir.

Hacamat nasil yapilir ?

Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı bütün tedavi metotlarında olduğu benzer biçimde hekim tarafınca belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun yada tabip kontrolünde sıhhat çalışanlarının yapması gereklidir.

Kliniğimizde hacamat yaptiran kişilerin dikkatine:

Hacamat tedavisini herhangi bir rahatsızlık sebebiyle yaptırıyorsanız ve hacamat hemen sonra rahatsızlığınızla alakalı tam bir netice alamaz iseniz, kliniğimizde diğer tedavi metotlarından yararlanabilirsiniz.

Kronik hastalıklarda kliniğimizin çalışma sistemi olarak,  gelen hastalarımızı öncelikle vücut tarama cihazına ( wegamet ) alıyoruz. Cihaz neticeları ve kişinin şikayetleri doğrultusunda doktorumuzun muayene sırasında belirleyeceği tedavilere tertipli olarak gelinmesi durumunda şikayetinizle alakalı daha iyi bir sonuç almak mümkün olabilir.

Kliniğimizde kronik rahatsızlıkların tedavisinde, hacamat haricinde ;tıbbi sülük tedavisi, ozon tedavisi, akupunktur, osteopati / manuel terapi, mezoterapi, bio enerji, psikoterapi ve bitkisel tedavileri de uygulamaktayız …

Hacamat ne vakit yapilir ?

Herhangi bir hastalık yoksa, sağlığı korumak, detoks veya sünnet maksadıyla yaptırılacaksa, hacamat tedavisinden en çok yarar elde etmek açısından tavsiye edilen mevsim, ay ve hafta günlerine riayet etmek önemlidir.

Hacamat ,mevsim olarak ilkbahar ve sonbaharda ,ay günleri olarak  hicri ay’ ın  14 – 28 arasındaki tekli günlerde ( hicri 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27  şeklinde..) yapmış oldurılması müsait olur.

Sadece, hacamat tedavisi herhangi bir rahatsızlık için tedavi maksatlı yapmış oldurılacak ise zaruret olması açısından mevsim yada ay günlerine bakılmaksızın en yakın zamanda yapılması gerekir. Bu konuda ancak hafta günlerine ( pazartesi-salı-perşembe-pazar )dikkat edilebilir.

Yılda 2 ila 4 defa hacamat yapmış oldurmak uygundur. Herhangi bir rahatsızlık olmayan sağlıklı kişilerde en azından mevsim değişikliklerinde 2 kere yapmış oldurılmalıdır.

Hacamatin genel faydalari :

Hacamat her şeyden önce bir kan verme eylemi olduğundan, kan vermenin tıbbi faydaları başlığında bütün faydalara haizdir. Ayrıca, hacamatın, hastalıklardan korunmak anlamında önemli bir katkısı olması sebebiyle sağlıklı insanların ( her yaş grubu için ) da yılda iki sefer yapmış oldurması şiddetle tavsiye edilmiştir.Hacamat (2)

Hacamatın yararlarından başlıcaları şunlardır;

 bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda direnç kazandırır.

kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.

ödemleri çözer.
 kan üretimi ile görevli organları uyarır.

beyin fonksiyonlarını canlandırır.

ağrıları giderir.

 ileride oluşabilecek olası hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

 bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer, kalp hastalıkları, ruhsal rahatsızlıkların ve bunun benzer biçimde tüm kronik rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır.

göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başından hacamat olan bir insan bunu hemen fark eder.
 unutkanlık ve dikkat eksikliği olanlar; okuduğunu zor anlayanlar ve baş ağrısı şikayeti olanlar için kafadan hacamat çok yararlıdır. Ezber kuvvetini artırır, hızlı karar alma kabiliyetini geliştirir.

hacamat, çocukların gelişiminde, gençlerde ise daha dengeli bir erişkinlik geçirmelerine destekdır.

hacamat metabolizmayı düzenleyerek bağışıklığı güçlendirdiğinden tertipli yaptıranlar, çok sık grip ve soğuk idraknlığına yakalanmaz, daha sağlıklı ve daha dinç görünüme haiz olurlar.

Hacamat kimlere yapilmaz :

çok yaşlanmış ve sıska kişilerde,
Kalp yetmezliği olanlarda,
Müzmin ishalde,
Kanı durmayan kişilerde,
Hamilelerde
Aşırı kansız kişilerde, (anemia, lukemia, thalassemia)
Tansiyonu çok düşük kişilerde,
Kemoterapi görenlerde,
çok hassas ve korkan kişilerde yapılmaması öneri olunur.
Hacamat öncesi ve sonrasi dikkat edilmesi gerekenler :

önemli hususlar ;

Hacamat olacak kişi ne çok aç, ne de çok tok olmalıdır. 2-3 saat öncesinde çok hafifçe bir şeyler yenilmesi tansiyon düşmemesi için tavsiye olunur.
Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa ( comadin haricinde ) ilacınızı hacamat yapmış oldurılan günde hacamattan 4- 5 saat ondan sonra alınması icap eder. Bu konum ferdin rahatsızlığıyla alakalı değişkenlik gösterebileceğinden doktorumuza kesinlikle danışınız. Comadin kullananları doktorumuza danışmadan hacamata almıyoruz.
Tavsiye niteliğinde yapilmasi gereken hususlar ;

Hacamat tedavisinden bigün önce ve sonra hayvansal besinlerin alınmaması
Cimadan (eşeysel ilişki) bir gün önce ve sonra uzak durmak
Sigara kullananlar hacamattan minimum bir saat önce ve sonra sigara kullanmamalıdır.
Hacamat sonrası 6 saat kadar uyunmaz. Yarım saat kadar yürüyüş yapılması tavsiye edilir.
Hacamattan sonrasında minimum iki saat kadar bir şey yenilip içilmemeli, iki saat sonrasında ise sirkeli su yada bal şerbeti içmek faydalıdır.
Tavsiye durumunda olan hususlara riayet edilmemesi, hacamat tedavisine engel bir konum teşkil etmez …

çocuklarda hacamat :

Iran’da kermen şah tıp fakültesinde 1 yaş üzeri 10 yaş altı 4 bin denekten 3 bin çocuğa hacamat yapılmış, diğer bin çocuğa hacamat yapılmamıştır.

Hacamat yapılan çocuklarda; fizyolojik gelişmelerinde, iştahlarında, derse olan konsantrasyon ve ezber güçlerinde, davranış bozuklukları, huysuzluk ve hiperaktivitelerindeki azalma, alt ıslatma problemlerının ortadan kalkması şeklinde müspet sonuçlar gözlemlenmiştir.

Hacamat ile alakalı bazi hadis-i şerifler :

Peygamberimiz (s.A.V)’in yaptığı ve yapılmasını tavsiye etmiş olduğu işlerin şüphesiz bir anlamı ve hikmeti vardır. Onun yaşamı bizim için örnektir: “andolsun, tanrı’ın rasûlü’nde sizin için; allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, tanrı’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.  / muhammed esed (33/ahzâb-21 ) ( allah’ı ve ahiret günü’nü (vehamet ve umutla bekleyen) ve o’nu her daim anan kimseler için allah’ın elçisi güzel bir örnek teşkil eder.)

Devaların en hayırlısı, hacamat, müshil ve sülüktür.” (kenzu’l-ummal, h.No: 28167-beyhakî’den naklen)

Peygamberimiz  ( s.A.V ) , ‘’ üç şeyde şifa vardır, bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta. Ama ben dağlama yaptırmayı sevmem.” (8) buyurmuşlardır.

Hz. Peygamber (s.A.V) bizzat kendisi ebû taybe adında bir haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır.” (buhâri, tıb 13; müslim, musakat 62, 63; ebû dâvûd nikâh 26, tıb 3).

Hz. Peygamber (s.A.V) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır .(buhârî, savm, 22; müslim, hac 87, 88; ebû dâvûd menâsik 35). Ihramlı iken saç kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda âlimler arasında görüş birliği vardır. Aynı şekilde hz. Peygamber (s.A.V) oruçlu iken de hacamat yapmış oldurmıştır. (buhârî, tıb ii; ebû davûd, siyâm 29).

Resulallah ( s.A.V ) buyurdular ki: “miraç gecesi hangi melek topluluğuna rastladıysam bana ,’’ ey muhammed , kan aldırmaya devam et , ümmetine de bunu emret ‘’ dediler. ‘’ buyurmuştur.             ( tirmizi , ibni mace , ahmed bin hanbel )

Hacamat, islam ülkelerinde peygamber efendimizin sünneti olduğundan çok yaygındır. Ek olarak çin’den almanya’ya; malezya’dan kanada ve avustralya’ya kadar tüm dünyada kullanılan alternatif bir tedavi yöntemidir.

Işte hacamatla ilgili tüm merak edilenler.
Türkiye’de bu tedavi yöntemi esenlik bakanlığı tarafınca tanınmadığı için maalesef yeterli olmayan kişiler tarafınca sağlıksız ortamlarda yapılıyor.

Hacamatla tedavi

önce, bardak vb. Den oluşan kupa kan alınacak yere vuruluyor, orayı havasız bırakıp uyuşturuluyor. Aynı yeri neşterle et ile deri arasını 2 veya 3 milim çiziliyor. Sonrasında kupayı neşterlenen yere tekrar vuruluyor. Kılcal damarlardan kan gelmeye başlıyor. Bu genellikle üç kez tekrarlanıyor. Tedavi 20-25 dakika sürüyor. Yaklaşık 300-350 gram kadar kan çıkarılıyor.

Hacamat konusunda hadis-i şerifler

Hz. Muhammed(s.A.V) hadis-i şeriflerinde, hacamatın önemi ile alakalı şunları buyurmuş:

“damardan yada deriden kan aldırmak, tedavi olduğunuz şeylerin en yararlılarındandır.”
“sefer ediniz şifa bulunuz, oruç tutunuz şifa bulunuz, hacamat olunuz şifa bulunuz.”
Hacamat nelerdir?

Peygamberimiz (s.A.V)’in sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik etmiş olduğu sünnetlerindendir. Hacamat, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan ziyade, kan fazlalığının, vücutta meydana getirmiş olduğu rahatsızlıkları gidermek için kullanılan bir tedavi usulüdür. Hacamat’la alınan kan pak kan değil, pis, koyu, pıhtılaşmış, derinin altındaki uyuşuk kandır.

Bu kan, damardan değil deriden alınır. Hacamat’la pıhtılaşmış koyu kan alınınca, vücuttaki kanın akışkanlık özelliği artar ve dolaşımı kolaylaşır. Deri hafifçe bir neşter ile çizilir ve üzerine ağzı geniş bir cam kavanoz kapatılarak emici gücün etkisi oluşturulur ve kirli kan vücuttan çıkarılır. Bu yöntem, vücudun farklı yerlerine uygulanmakta ve hasta organa yakın bölgeler özellikle tercih edilmektedir.

Kullanılan malzemenin sağlığa müsait olması gerekir.

Hacamatın hiçbir yan etkisi olmadığı benzer biçimde tamamen doğaldır. Hiçbir acı vermez ve iz bırakmaz. Aynı gün iyileşme görülür ve vücutta rahatlama olur. En hızlı tedavi usulüdür. Hacamatla tedavi binlerce yıldır uygulanan en eski tedavi yöntemi olup, günümüzde de asya, afrika ve uzak şark ülkelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Avrupa’da son yıllarda alternatif tıp olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Rasûlullah (s.A.V), baş ağrsıcaklıkndan dolayı alnının her iki yanından, zehirlenmeden dolayı her iki omuz başı arasından, topuğundaki bir incinmeden dolayı da ayağının üzerinden kan aldırmıştır.

Rasûlullah (s.A.V)’in hanımları da hacamat yaptırmıştır. Rasûlullah (s.A.V): “miraç’tan inerken hangi melek cemaatine rastlasam, ey muhammed (s.A.V)! ümmetine hacamat olmalarını emret dediler.” buyurmuştur.

Hayber’de zehirli koyun etinden zehirlendiği zaman, cebrail (a.S) kendisine, hemen kafasının peşinden hacamat yaptırmasını söylemiştir.

Ibn ömer (r.A) şöyle buyurdu: ben, rasûlullah (s.A.V)’den şu buyruğu işittim: “hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmak aklı ve hıfzetme (ezberleme) gücünü arttırır.”

Yeniden bir hadis-i şeriflerinde: “hacamat her hastalığa yararlıdır, uyanık olun hacamat olun.” buyurmuştur.

Kafadan hacamat olmak;

Delilik,
Cüzzam,
Gece körlüğü,
Alaca,
Baş ağrısı,
Diş,
Göz,
Kulak şeklinde hastalıklara ve daha birfazlaca hastalığa şifadır.
Hacamat’ın şifasını bilen efsunk âlimler üç ayda bir hacamat olurlardı.

Hacamat 70 hastalığa şifadır

Bunlardan birtakımları;

Kanser,
Cilt hastalıkları,
Sedef hastalığı,
Kısırlık,
Süreklilik arz eden kronikleşmiş birçok hastalıklar,
Migren,
Romatizma,
Mide,
Bağlarırsak rahatsızlıkları,
Karaciğer yetersizliği,
Zihinsel ve ruhsal biroldukça hastalıklarda,
Böbrek rahatsızlıklarında kan vermenin faydaları belirgindir.
Kanser olup ameliyat olması ihtiyaç duyulan bir kişide, hacamat’tan sonrasında kanser kütlesinin yok olduğu görülmüştür.

Hacamat ta kanser’den kısırlığa kadar birfazlaca hastalığa şifa vardır. Müzmin birfazlaca hastalığın hacamat’la tedavi olduğu tecrübeyle sabittir.

Hacamat nazara ve sihire karşı da iyi gelir. 50 senelik kökleşmiş sihrin, hacamat’la ortadan kalktığı rivayeti vardır.

çünkü hacamat yapılırken mutlaka ayet el-kürsi ve muavizeteyn sureleri okunur. Rasûlullah (s.A.V) bizzat kendisi ebû taybe adında bir haccâm’a hacamat yapmış oldurmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (ya da hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır)”

Ibn-i abbas (r.A) konu alıyor: “rasûlullah (s.A.V) buyurdular ki: “haccam (hacamat meydana getiren) ne iyi kuldur; (fazla) kanı giderir, beli hafifletir, gözü parlatır.”

Londra ulusal hastanesinde ve kopenhag kraliyet hastanesinde hacamat’la alakalı tıbbi araştırmalar yapıldı. Araştırmalar neticesinde pis kan alınca, koyu kanı bulunan hastaların beyinlerinden geçen kan akışı hızlandığı, kanın incelmesiyle, kandaki alyuvar yoğunluğunun azaldığı, hemoglobin seviyesinin düştüğü, böylece kalbin beyne daha huzurlu pompalama yaptığı tespit edildi. Ek olarak araştırmalarda, kan akışının artmasıyla adamın ataklığının da ayrım edilir derecede arttığı görüldü. Hastalıklara karşı kan aldırmanın koruyucu bir rol oynayabileceği bu incelemelerde ortaya çıktı.



Hacamat nasıl yapılır?

Hacamatın birinci hikmeti sevgili peygamberimizin (s.A.V.) sünneti olması ve mirac’ta verilmiş olmasıdır. Onun her bir sünnetine uymanın ne kadar makbul olduğu hepimizce bilinmektedir.

Hepimiz doğal ki işin tıbbi istikametüne bakacak olursak önce hacamat (kan aldırmak) damardan değildir. Kan bağışı ile hacamat tamamen farklı iki yöntemdir.
Hacamat vakum usulu ile vücudun çeşitli yerlerinden kan almaktır. Damardan değil. Hacamatla vücuttta fazla kan kalp ve beyin sektelerine, sinirsel rahatsızlıklar, allerji benzer biçimde birçok hastalığa sebep olmaktadır.

Hacamatla; işte bu fazla kan ve deri altındaki pis kanlar dışarı çıkartılır. Deri altındaki kılcal damarlardan kan dolaşımı normal dolaşıma gore daha yavaş yürümüş olduğunden dolayı yıllarca bı kanlarda temizlenmeme oranı artar.

Bu sebepten dolayı vücutta çeşitli rahatsızlıklar (baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, uyuşukluk, tembellik, ağırlık, v.S) baş gösteriri. Hacamat ile deri altındaki bu rahatsızlıklara sebep olan kan dışarı çıkartılarak kanın rahatlıkla dolaşması sağlanmış olur.

Hacamatla tedavi olunan hastalıklar

Hacamat kan ile alakalı bir işlem olduğundan kan da insan bir bölgeye etki etme olanakı vardır. Bununla birlikte vücuttaki pis kanı almakla kandaki toksinler, kolestrol ve kullandığımız devalardan dolayı kanda bulunan ve bizlere zarar veren maddeler tehlikesiz bir halde vücuttan uzaklaştırılır.
Hacamat ile insanlar; anında tesir gösteren, güvenilir, tehlikesiz, yan tesirsiz ve ucuz bir şekilde tedavi olma olanakı bulurlar. Bununla beraber hacamatla tedavi olunan rahatsızlıkların bazıları şunlardır.

Baş ağrısı, uçurumım baş ağrısı ve sinuzit,
Tembellik, uyku fazlalığı,
Yüksek gerilim ve şeker hastalığı,
Prostat ve cinsi zayıflık,
Sırt ağrısı, bel ağrısı (lumbago), diz ağrısı, yanlarda uyuşukluk,
Hormon bozukluğu,
Yumurtalık hastalıkları,
Buna benzer birçok hanım hastalığı.
Hacamat hangi hallerde yapılmaz

Hacamat çok ihtiyar ve cılız kişilerde,
Kalp yetmezliği olanlarda,
Bir yeri kesildiğinde kanı durmayan kişilerde,
Hamilelerde,aşırı kansız kişilerde
Aids hiv
Tansiyonu çok düşük olan kişilerde
Küçük çocuklarda
çok hassas ve korkan kişilerde kanlı hacamat yapılmaması öneri olunur, duruma göre kansız hacamat tatbik olunur.

    Share on Google Plus

    About Unknown

    1 yorum:

    1. Bilgiler oldukça faydalı. Özemle yazılmış Hacamat ele alınmış çok güzel yazı. Emeğinize sağlık. Maalesef günümüzde faydası daha yeni yeni anlaşılıyor.

      YanıtlaSil