Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Gezilecek Yerler




Safranbolu Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden olan Safranbolu'da keyifli bir gezi sizleri bekliyor...

Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası, çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kent. Karabük'ün sosyal, kültürel ve ekonomik olarak en gelişmiş ilçelerinden olan Safranbolu aynı zamanda Batı Karadeniz'in en popüler turizm merkezlerinden biri.
Safranbolu'da gezmenizi, görmenizi önerdiğimiz yerler hakkında hazırladığımız kısa yazıya göz atmadan tatilinizi planlamayın...

Safranbolu Evleri Tanıtımı

Karabük'ün en güzel ilçelerinden biri olan Safranbolu, bilindiği gibi evleriyle meşhur turistik bir bölge. 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunu günümüze taşıyan Safranbolu Evleri, UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Kültür Mirası listesine alınmış.
Safranbolu Evleri'nin, Osmanlı döneminde çok uzun süre depremlere dayandığı rivayet ediliyor. Bu dayanıklılığın sebebi ise, evlerin toprağın dibine yapılmamış olması imiş. Her biri beyaz renkte olan Safranbolu Evleri, öyle bir dizayn edilmiş ki, birbirlerinin önlerini hiçbir şekilde kapatmıyorlar.
Eğer yolunuz bir gün Safranbolu'ya düşerse, Safranbolu Evleri'ni görmeden, fotoğraflarını çekmeden dönerseniz çok şey kaybetmiş olacağınızı hatırlatmak isteriz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

Safranbolu Hıdırlık Tepesi Tanıtımı


Hıdırlık Tepesi, Safranbolu'ya Kastamonu tarafından geliyorsanız, şehrin girişinde sağda yüksekçe bir tepede bulunan yerdir. 




Burayı önemli kılan, Safranbolu'nun cezbedici tarihi konakları ve bu konakların bulunduğu Arnavut kaldırımlı sokakları önünüzde hiç bir engel olmadan kuş bakışı görebilmenizdir..
Kent Tarih Müzesi: Kaymakamlar Evi olarak da bilinen Safranbolu Kent Tarih Müzesi, tarihi bir konakta ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Safranbolu'nun tarihine ait pek çok belge ve eşyanın sergilendiği müzeyi de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Yörük Köyü Tanıtımı

Karabük-Safranbolu'da bulunan Yörük Köyü, eski evleriyle ve görülmeye değer tarihi yapılarıyla son zamanların en çok ziyaret edilen gezi noktalarından biridir. 





Safranbolu'nun minyatürü gibi olan Yörük Köyü'nde en eski konak 450 yıllıktır ve konak "Onbaşıgil Evi" olarak adlandırılmaktadır. Köy, 1997 yılında koruma altına alınmış olup, Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Yörük Köyü, Safranbolu ilçesine 20 kilometrelik bir mesafede yer alır. 



Köye girdiğiniz an koca bir açık hava müzesi sizleri bekliyor olacak. Evlerin duvarlarına gizlenmiş koca bir tarihe yolculuk yapmak sizleri fazlasıyla etkileyecek. Son zamanlarda sıkça ziyaret edilmektedir Yörük Köyü. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yoğun bir ziyaretçi potansiyeline sahiptir. 



Tescillenen 93 evin tarihi dokularını fotoğraflayıp ölümsüzleştirmek gezinizin en güzel anlarını oluşturacak. Safranbolu'ya çok yakın bir bölgede yer alan Yörük Köyü'nün ardından; Bulak Mağarası'nı, İncekaya Su Kemeri'ni veKatır Yolu'nu gezebilirsiniz.

Cinci Han ve Hamamı: Tarihi 1600'lü yıllara dayanan ve geçirdiği restorasyon sonrasında kullanıma açılan Cinci Han ve Hamamı, Safranbolu'nun en ünlü tarihi yapılarından. Han içinde kafe ve restoran da yer alıyor. Burada keyifli bir kahve molası verebilirsiniz.


Tokatlı Kanyonu Tanıtımı

Safranbolu'nun tarihi eserlerin arasında huzur bulabileceğiniz ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz noktalardan biridir Tokatlı Kanyonu. 






3 kanyonun birleşmesiyle oluşan bölge, son zamanlarda yapılan çalışmalarla turizme kazandırılıyor. Kanyonda bir cam terası yapılmıştır. Bölgeye gelenlerin kanyon manzarasını kolaylıkla seyredebileceği teras, 80 metre yüksekliğindedir. Bunun yanı sıra; mağara kafeler ve şelale yapımına da başlanmıştır. 
 
Unesco Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu, turizm açısından önemli bir yeri olduğu için bölgeye gelen turistlerin rahatlıkla ziyaret edip doğal güzelliklerin tadını çıkaracağı Tokatlı Kanyonu, cezbeden manzarasıyla sizleri bekliyor.

Bulak Mağarası Tanıtımı

Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde bulunan Bulak Mağarası Türkiye'nin en önemli mağaralarından biridir. 

65-200 milyon yıl öncesine dayanan tarihe sahip olmakla birlikte üç kattan oluşmaktadır. En alt katında her mevsim akış halinde olan bir dere bulunmaktadır ve burada çıkan sular Safranbolu'da içme suyu olarak tüketilmektedir. Orta katı ise 1200 metre uzunluğunda olmakla birlikte değişik renklerle oluşmuş damlataş, sarkıt, dikit ve sütunlar göz doldurmaktadır. En görkemli katı orta kattır. Suyun açığa çıktığı kaynak giriş son katta bulunur. 



En çok araştırma yapılan ve turizm açısından fazlasıyla gelişmiş olan Bulak Mağarası insan sağlığına zararlı hiçbir madde bulunmamıştır. Kesinlikle görülesi bir yer olan mağara, her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır. Siz de farklı bir yolculuk yapmak isterseniz Bulak Mağarası ilginç görüntüsüyle size eşlik edecektir. Yıllardan beri oluşturduğu doğal güzellikleriyle hayranlığınızı kazanacak.

İncekaya Su Kemeri Tanıtımı

Karabük'ün güzelliklerinin küçük bir parçasını oluşturan İncekaya Su Kemeri, Sultan lll. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 






Su yönünden oldukça zengin olan Safranbolu, mimarisinde de, evlerin içerisine ve avlu kısmına yapılan havuzlar ve sebillerle de bu durumu yansıtmışlardır. 



116 metre uzunluğunda olan İncekaya Su Kemeri, 6 yuvarlak kemerden oluşmuş görkemli bir yapıya sahiptir. Yapımında yontma ve moloz taşı kullanılan bu önemli yapıt görülmeye ve gezilmeye değer yerler arasında yer almaktadır. Safranbolu'ya gezi planı düzenlemeyi planlıyorsanız İncekaya Su Kemeri'ni muhakkak gezi rotanıza ekleyin. Tabi ki bu gezinizin ardından ünlü Bulak Mağarası'nı da ziyaret etmeyi unutmayın.

Safranbolu Yemeniciler Çarşısı Arastası Tanıtımı

Yemeniciler Çarşısı Arastası, Safranbolu'da görmeniz gereken tarihi bir yerdir. Eskiden günümüzdeki alışveriş merkezlerinin işlevini gören bu çarşılar, Safranbolu gibi turistik yerlerde ilgi çekici olması nedeniyle restore edilip ayakta tutulmaya çalışılmaktadır.



 

Safranbolu'ya özgü hediyelik eşyaların satılıdığı küçük dükkanlar, lokantalar, kahvehaneler ve unutulmaya yüz tutmuş bir kaç el ustalığının icraa edildiği işyerlerinin yer aldığı çarşı, yaz-kış akşam saatlerine kadar yerli yabancı turistlerin keyifle gezdiği bir yerdir. 

Safranbolu gezinize başladıysanız, özellikle Safranbolu hatırası olarak maket konaklar, ahşap el işçiliği küçük hediyelik eşyalar, Safranbolu lokumu alabileceğiniz, tarihe kısa bir seyahat yapabileceğiniz bu mekanı gezmelisiniz.

Sipahioğlu Konağı Tanıtımı

Safranbolu'nun Yörük Köyü'nde bulunan Sipahioğlu Konağı, 300 yıllık bir geçmişe sahiptir. Konakta 8 nesildir aynı aile yaşıyor. Fakat ikinci ve üçüncü katları müzeye çevrilmiş. 

Safranbolu mimarisine sahip olan evin en üst katında konağın ağası otururmuş. İkinci kattaki misafir odasının bir kısmı ahşap duvarlı gibi görünüyor. Ahşabı çektiğinizde misafir banyosu ortaya çıkıyor. Konağın her bir penceresi birbirini görmeyecek şekilde inşa edilmiş. 

Ağaç oymacılığının en güzel örneklerini de konakta görebilirsiniz. taş duvarlara sahip olan konağın içi, bu özelliğiyle yaz mevsiminde serin oluyor.

Haremlik ve selamlık bölümleriyle ikiye ayrılmış olan Sipahioğlu Konağı'nı gezmeyi ihmal etmemelisiniz.

Mümtazlar Gezi Evi Tanıtımı

Safranbolu'nun geleneksel mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Mümtazlar Gezi Evi, 1888 yılında Müftü ve Müderris olan Ziya Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. 


Osmanlı Türk mimarisinin özelliklerini taşıyan Mümtazlar Gezi Evi üç katlı olup haremlik ve selamlık bölümleri birbirinden ayrılmıştır. Evin üç girişi bulunmaktadır. Günümüzde müze olarak ziyaretlere açıktır.

Cam Teras – Kristal Teras:

Safran bolu olarak ta geçen bu eşsiz yer Safranbolu sınırları içerisinde adrenalin dolu bir seyir şansınız var desek ne düşünürsünüz? Koca bir dağın tepesinden böylesine heyecan dolu bir seyir için çok da uzak ülkelere gitmeye gerek yok. Ağaçlı ve bol virajlı yolları aşmanız ilk aşama için yeterli. Benzerlerinin Arizona ve Gürcistan’da olduğu Safranbolu İncekaya Kanyonu üzerinde kurulu cam terasın yapımı 1 ay kadar kısa bire süre içerisinde gerçekleşti. Sadece tarihi evleri ile adını duyuran ve Unesco tarafından miras listesine giren Safranbolu, artık Kristal Terası ile de yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmekte.

 80 metre yüksekte inşa edilen cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip olsa da şu an için 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor. Işıklandırma sistemi ile akşamları da eşsiz bir manzara ziyafeti sunan terasın karşısına yapay şelale yapımı için çalışmalar da başladı. Anlıyoruz ki ziyarete gelen misafirlerin manzara eşliğinde içeceklerini yudumlarken su sesinden de mahrum kalmamaları için eksik ögelerin tamamlanması gözden kaçmamış. Ziyaretçilerin aynı zamanda kanyon boyunca yürüyüş yapabilecekleri, yürüyüş parkurları da mevcut. Böylelikle bol oksijen eşliğinde hem yürüyüşünüzü yapıp hem de metrelerce yükseklikten kanyonu izleyip çayınızı yudumlayabilirsiniz. Adrenalin açısından zirvede olacağınız bir gezi olacağını düşündüğümüzden hafta sonlarının kalabalıklığına denk gelmemek için gün doğumunu tercih etmenizi öneririz. Her anın tadını çıkarabilmek için fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın. bol bol merdiven çıkacağınızı da hesaba katarsak kesinlikle aç kalmayın.


Terasa giriş ücreti 3 tl. Çok ufak bir ücret de otopark alanı için uygulanıyor. Terasın yukarısında bulunancafe bölümünde mola vermeniz mümkün. Kış aylarında da ziyarete açık olan terasın manzarası, yaz aylarında yeşil ile bütünleştiğinde bir başka güzel oluyor. Vaktiniz ve cesaretiniz varsa her iki mevsimde de tadını çıkarmanızı öneririz.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder