Uluslar Arası Ehliyet (Sürücü Belgesi ) Nedir? Nasıl Alınır?

Uluslar Arası Ehliyet (Sürücü Belgesi ) Nedir? Nasıl Alınır?




Yurt dışına çıkıyorsunuz ve gittiğiniz ülkede araç kullanacaksınız. Maalesef ülkemizde almış olduğunuz yeterlik ile bu olası değil. Sadece gideceğiniz ülkede araç kullanmanıza imkan verecek olan “uluslararası sürücü belgesi” sahibi olmak o kadar zor değil.

Uluslararası sürücü belgesi (idp), 19 eylül 1949’da cenevre’de imzalanan “uluslararası karayolu trafiği laflaşmesi” doğrultusunda düzenlenen, vatandaşların ikamet ettikleri ülke dışında sorunsuz taşıt kullanabilmelerini elde eden belgedir.
Belgenin ülkemizdeki düzen yetkisi; 18.10.1983 tarih ve 18195 sayılı resmi gazete’de yayınlanan, 2918 sayılı trafik kanunu 38/son maddesi ve bu kanuna istinaden çıkarılmış, 18.07.1997 tarih ve 23053 mük. Resmi gazete’de gösterilen karayolları trafik yönetmeliği’nin 80nci maddesine nazaran türkiye turing ve otomobil kurumu’na verilmiştir.
1 senelik vakit ile geçerli olan belgenin şekli, içinde ne olduğu ve süresi 200’ e yakın ülkenin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla standartlaştırılmıştır. Bu işlemde, minimum 1 yıl geçerliliği olan ulusal sürücü belgesinin aslı ne olursa olsun görülmelidir.


T.C.Vatandaşları için
-sürücü belgesi aslı,
-tc hüviyet numarası, (ehliyetinde t.C. Hüviyet numarası yazmayan başvuru sahiplerinin kimlik aslı yada fotokopisini ibraz etmeleri gerekmektedir)
-2 resim

Yabancı uyruklu vatandaşlar için
-sürücü belgesi aslı,
-2 fotoğraf,
-sürücü belgesinin diplomatik temsilcilik (konsolosluk yada efsunkelçilik) onaylı çeviri
  
Bu belge uluslararası anlaşmaya taraf bir çok dünya ülkesinde geçerlidir.Sadece uluslararası sürücü belgesi, ilgili uluslararası anlaşma gereği, düzenlendiği ülkede geçersizdir. Belgenin kullanımının tek şartı, o ülkede turist olarak bulunmak ve daimi ikametinin olmamasıdır.
Belgenin geçerliliği düzenlenmiş olduğu tarihten itibaren 1 yıldır. şu sebeple ibraz edilen sürücü belgesinin de minimum 1 sene geçerliliği olması istenir.
Belgeyi alabilmek için yukarı da yazılı belgeler ile kurumun istanbul merkezine yahut çoğu zaman sınır kapılarında olan ve ağrı–gürbulak,ankara,antalya,artvin–sarp,edirne–hamzabeyli,edirne–ipsala,edirne–kapıkule,gaziantep,hakkari–esendere,hatay–cilvegözü,hatay–yayladağı,iğdır–dilucu,izmir,kırklareli–dereköy,kilis,mersin,samsun,şanlıurfa–akçakale,şırnak–habur,zonguldak,van-kapıköy şehirlerinde ki temsilciliklerine başvurabilirsiniz.
Belgeyi alabilmek için devletin mali mevzuatına göre, uluslararası sürücü belgesinin harç tutarları her yıl başlangıcında yine düzenlenmektedir.

Devletin mali mevzuatina gore, uluslararası sürücü belgesinin harç tutarları her yıl başında yine düzenlenmektedir. Ayni mevzuata göre; belgenin yenilenmesi için eskisini iade edenlere harç indirimi uygulanabilmektedir. Tabloda yer alan rakamlar güncel 2016 rakamlarıdır.

İlkEhliyetHarçKDVTOPLAM
150,74 TL268,50 TL27,13 TL446,37 TL
YenilemeEhliyetHarçKDVTOPLAM
150,74 TL67,13 TL27,13 TL245,00 TL
Not: Belge ücretleri; İstanbul, Ankara, Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala,İzmir ve Dereköy bürolarında kredi kartı ile ödenebilmektedir.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder