Pelin Otu Çayı Almak İçin Tıklayınız...
Pelin Otu Çayı
Ülkemizde de doğal olarak yetişen pelin otu (Botanik adı: artemisia absinthium) 100-150 santimetreye kadar uzayabilen, bazen griye çalan yeşil, bazen beyaz ağırlıklı yaprakları bulunan bir bitkidir.
Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bitki aynı zamanda diğer Akdeniz ülkelerinde ve Avrupa kıtasında pek çok ülkede yabani olarak yetişir.
Antik çağlarda afrodizyak, antiseptik, tonik ve sindirim sorunlarına karşı kullanılan pelin otu gününüzde de çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan şifalı bitkiler arasında yer almaktadır.
Yazının devamında pelin otunun yan etkileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz ancak hemen kısa bir bilgi vereyim; az miktarda tüketilen pelin otu genel olarak güvenli kabul edilirken aşırı dozda kullanımı zehirlenmeye yol açarak halüsinasyonlara neden olabilir.
- Sindirime yardımcı olur
- Safra kesesi hastalıklarına karşı kullanılır
- Şişkinliğe iyi gelir
- İltihap önleyicidir
- Bağırsaklar parazitlerini temizler
- İştah açıcı etkisi vardır
- Kas spazmlarını önler
- Terletici etkisi vardır
- Karaciğeri korur
Pelin Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Pelin otu çayı hazırlamak için bitkinin kurutulmuş yapraklarını kullanabilirsiniz. Yarım veya 1 çay kaşığı kurutulmuş pelin otunu bardağa koyun ve su kaynadıktan sonra 3-5 dakika soğumasını bekleyip bardağa dökün. 5 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Pelin otunun tadı oldukça acı olduğundan her bardak için 1 çay kaşığından fazla kullanmayın ve çok uzun süreler demlemeyin. Çayınızı tatlandırmak için nane, anason gibi diğer bitkileri kullanabilirsiniz.Pelin Otunun Sağlığa Faydaları
Pelin otunun faydaları konusunda yapılan bilimsel araştırmaların sayısı az olduğu için size geleneksel kullanımı hakkında bazı bilgiler vereceğim.Bağırsak Parazitleri: Pelin otunun en yaygın kullanımı bağırsak parazitlerini temizlemek içindir. Bitkinin bağırsak parazitlerini etkisiz hale getirerek dışkı yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
Sindirim Rahatsızlıkları: Özellikle şişkinliğe yol açan sindirim sorunlarının tedavisinde sıkça kullanılır. Yemeklerden sonra mideyi sakinleştirir, gazı ve şişkinliği önler.
Sakinleştirici Etkisi: Tarih boyunca ve günümüzde çeşitli alkollü içeceklere tat vermek için kullanılan pelin otunun sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Strese bağlı mide rahatsızlıklarına ve kronik baş ağrısına iyi gelebilir.
Haşerelere Karşı: Pelin otundan elde edilen yağ harici olarak kullanıldığında oldukça etkili bir haşere kovucudur. Pelin otu çayı soğutulup evcil hayvanları yıkamak ve kene, bit gibi zararlılardan kurtulmak için kullanılabilir.
Pelin Otunun Yan Etkileri
Pelin otu bitkisi merkezi sinir sistemini etkileyen bileşenler içermektedir. Bu nedenle pelin otu çayı, yağı ve bu otla hazırlanan diğer ürünler çok dikkatli tüketilmelidir. Bitkinin aşırı tüketimi halüsinasyonlara, hatta ölüme yol açabilir. Pelin otu çayı az olarak tüketilse dahi 3 haftadan uzun sürelerde düzenli olarak içilmemelidir. Bitkinin diğer yan etkileri arasında susuzluk, mide bulantısı, baş dönmesi, idrara çıkamama, mide krampları, kas ağrıları, uykusuzluk, uyuşma, zihin karışıklığı bulunmaktadır. Düzenli olarak ilaç kullananlar kesinlikle doktora danışmadan pelin otu tüketmemelidir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.Pelin Otu Çayı Almak İçin Tıklayınız...
0 yorum:
Yorum Gönder