Moda Tasarımı Nedir? Moda Tasarımcısı Nasıl Olunur?

Moda Tasarımı Nedir? Moda Tasarımcısı Nasıl Olunur?



Moda kurmacamı (tasarımı) nedir?
Moda kurmacamı, giyim ve çeşitli aksesuarlar oluşturma gayelı tasarımın temel özelliklerini barındıran bir ifade biçimidir. Moda kurmacamı kültürel ve toplumsal değişimlerden doğrudan etkilenir ve zamanla değişen tüketici taleplerine gore şekillenir.Moda tasarımı haute couture ve hazır kıyafet olmak üzere ikiye ayrılır.

Haute couture fransızca “yüksek-dikim, kaliteli-dikiş” anlamı gelmektedir. Haute couture geleneği 1950’li yıllara kadar uzanır. Haute couture kıyafet tek bir şahıs için yapılır ve çoğu zaman paha kumaşlar kullanılarak el işçiliğine önem verilir. Bu tür kurmacamlar moda evleri için yüksek maliyetlidir ancak prestij ve tanıtım için çok önemlidir. Bu nedenle birfazlaca moda evi haute couture kurmacamlara önem verir.

Hazır giyimde daha fazla seri üretime örutubet verildiği için daha azca maliyetli ve daha azca vakit alan kurmacamlardır. Moda evleri genel anlamda haute couture kurmacamları daha basitleştirerek ve daha azca maliyetle seri üretime uygun hale getirir. Hazır giyim koleksiyonları moda haftaları denilen muayyen dönemlerde sunulur. Moda haftaları sonbahar/kış ve ilkbahar/yaz olmak üzere yılda iki defa gerçekleşen etkinliklerdir.

Moda kurmacamcısı nasıl olunur;

Moda kurmacamcısı olmak, rüya benzer biçimde bir iş benzer biçimde geliyor olabilir. Güzel kumaşlar, giysiler, renkler. Bir çok işde olduğu şeklinde bu işinde güzel yönlerinin peşinde, çok çalışmak ve sorunlı zamançlerden geçmek var. Moda tasarımcılığının çoğu farklı çeşidi var. Senin için bu iş için başlangıç yapmanı sağlayacak ismimlar! Hadi oku ama unutma bu işi girmek en az 3, 4 yılını alacaktır.
1- bu işe olan ilgini daha lise yıllarından ayrım ettiysen, şanslsıcaklıkn. Okulunda moda ve tasarımla alakalı dersler açılırsa muhakkak katılmanı öneririm. Ek olarak, karar verdiğin noktadan itibaren, sanat ve moda kurmacamı ile alakalı kitapları okuman ve bu işin jargonunu(dilini), terimlerine hakim olmaya başlaman icap eder. Ayrıca, geometri, matematik, insan vücüdu, sıhhat, sosyoloji şeklinde çoğu dersin sana katmadeğeri olacaktır. Moda çok geniş bir kavramdır ve insanlara kıyafet satmanın yolu onları her istikametü ile iyi bilmekten geçer. Kesinlikle ingilizceyi iyi bilmen gerekir, moda çok global bir iş ve insanlarla iletişim oluşturmak için ingilizceyi iyi kullanıyor olmalsıcaklıkn.
2- araştir! Araştir! Araştir! Bir şeye ilgin varsa onu beslemek ve geliştirmek araştırmaktan geçer. Google elinin altında, moda ve tasarımla alakalı bir çok kaynak var. Kendini devamlı aktüel tut. Pabuçlar, aksesuarlar, iş kıyafetleri moda haftaları. Devamlı takipte kal.
3- kendine bir yoldam dosyasi oluştur. Bilgisayarında bir klasör açarak yada en pratik yolu ile bir blog açarak, çizimlerini, beğendiğin esin verici kıyafetleri bir yerde toplayabilirsin. Hatta sevmiş olduğin markaları kategorileyebilir ve sevmiş olduğin kurmacamcıların kolleksiyonlarını “kendi yoldam dosyana”ekleyebilirsin. Beğendiğin kurmacamları çizmeye çalışabilirsin. Organik olarak bu çizimlere başlamadan önce bir moda okulu veya moda kurmacamcıslığı kurslarına gitmen gerekir. Ima yada la selle academy türkiyede’ki en iyi moda okullarıdır.
4- kendini markalaştırmanın erken bulunduğunu mu düşünüyorsun? Hiçbir şey için erken değildir, bu uzun bir yol. Hayallerine yaklaşmak, motive olmak için, kendi ismine bir logo yapabilir, imzanı oluşturabilirsin. Iyi tasarımcıların tüm bunlar öncelikli olarak markadır. Veya kendi isminden bağımsız bir marka yaratabilirsin, adı cool ve global kimliğe yakın kura çekmek avantajlıdır.
5- moda esinını her zaman koru. Evde bir pano jhazırlayıp, beğendiğin resimleri asarak bir ilham panosu haline getirebilirsin. Ek olarak favori çizimlerini de bu panoya koyarak, günbe gün gelişimini izleyebilirsin. Ayrıca minik bir defteri de yanında tutarak, sokakta, alış veriş merkesinde nerde olursan ol sana ilham veren her şeyi buaraya yazabilirsin. Instagram ve pinterestin ilham havuzundan da yararlanmanı öneririm. Bunlar sadece esin almak için doğal olarak, asla kopyalama.
6- mutlaka çizim dersleri almalısın. Moda kurmacamcısı olmanın ilk şartı iyi bir öğrenimden geçmektir. Hemen derhal yolun çok başlangıcında olsan da, ilerdeki ustalaşmış eğitimin öncesi dahi çizim tekniklerine hakim olabilirsin. Mode çizimi, insan anotomisi, renkler, renk kombinasyonları… bu çok geniş ve öğrenme periyodu hiç bitmeyen bir dünya. Bir kursa gitmenin olanakı yoksa, işe, kitaplardan da başlayabilirsin.
7- ustalaşmış eğitimin öncesi, hatta devam ederken dahi kendi özgür projelerini yaparak yapıtcılığını gelirtirebilirsin. Kendin yap! Projeleri süperdir. Belki eski kot ceketinden harikalar yaratabilirsin.
8- kiyafetleri kesmeyi, dikmeyi huzurlu de olsa öğrenmeye başlayabilirsin. Kumaşları, dokuları inceleyebilir, ailen ve yakın dostlarına daha rahat dikilecek giysiler hazırlayabilirsin. Böylelikle farklı vücut tiplerini de uygulamalı olarka öğrenmiş olursun.
9- lokal tasarım uçurumışmalarına katılıp, bu dünyaya ismim atabilirsin. çoğu markanın özellikle toplumsal medya üzerinden yaptığı, genç kurmacamcı yarışmalarını takip etmeni öneririm.Kazanıp, kazanmaman önemli değil, bu alanlarda çoğu önemli kurmacamcı ile tanışabilir, güzel bir edinim yaşayabilirsin. Ek olarak, cv’ine de artı değer katmış olursun. Www.Sketchstreet.Com adlı siteye de göz atmanı öneririm.
10- dünya trendlerini takip et. Her gün pantone.Com’u ziyaret edereki renk, desen, kumaş trendlerini kolayca takip edebilirsin.Ek olarak ünlü moda dergilerinin internet siteleri: elle.Com, vogue.Com, marieclaire.Com gibi kaynakları takip edip, bağımsız moda kaynaklarından yararlanabilirsin. önereceğim öteki siteler: style.Com, fashionologie.Com, wdd.Com etc…
11- moda tasarimcisi olmak, çok yönlüdür. Yazının en başında da söylediğim şeklinde, ancak iyi giysiler tasarlaman yetmez, bununla birlikte kitleleri ve davranış modellerini iyi bilmen icap eder. Dünya’da hangi kıyafetler satıyor? Insanlar neleri tercih ediyorlar? Trendler neler? Tamamı bir bütündür.
12- yetişim yap! Her iş kolunda olduğu şeklinde, pratik çok önemlidir. önemli moda markalarında kurmacamcıların yanında staj yapman, bu işe girmenin ilk kuralıdır. Cv’ni glider, hazırladığın stil dosyanı’ paylaş. önceki maddelerde bahsettiğim araştırmaların ve çalışmaların staja kabul edilmende çok efsunk rol oynar.
13- ustalaşmış öğrenim, türkiye’deki sana en müsait olan moda okullarını ve kurslarını araştır. Ve muhakkak öğrenim al. Moda eğitimi almak masraflıdır… bunu özellikle belirtmek istiyorum.
14- iyi bir moda mektebinden ya da kursundan mezun olduktan sonra, seni hem heyecanlı bununla birlikte stresli bir iş arama periyodu bekler. Tekrar, yine, moda çok geniş bir kavramdır ve zamanç talep eder. Ansızın star bir kurmacamcı olamassın ama 3, 4 yıllık bir yatırım, hem bireysel bununla birlikte profesyonel anlamda kendini geliştirmeni sağlar. Portfolyon ve cv’in senin her şeyindir. Iyi bir ön makalesı olan bir cv oluştur. çok iyi bir portfolyo oluşturmalsıcaklıkn. Internette yüzlerce portfolyo yada sketch book örneği bulabilirsin. çalışmalarını hangi konuda uzmanlaşmış bir moda tasarımcısı olacaksan, o yoğunlukta kategorize etmen daha doğrudur. Aksesuar? Ayakkabı? Elbiseler?
15- ilk işine sahip oldun. Tebrik! Muhtemelen ya stajer ya da asistan moda kurmacamcısı olarak işe başlayacaksın. Işinin ilk senelerında bir yerde üst pozisyonda olman çok zor. Bir süre sorunda çekebilirsin hatta. Asla motivasyonunu kaybetme. Bu sektör tecrübe ve başarılarla şekillenir. Her zaman tasarlamaya, takip etmeye ve ilham kaynağı bulmaya devam et… insanları iyi çözümleme etmek bu işin püf noktasıdır. Kimi ne giyiyor? Sokak modası? Moda bloggerları? Burası senin büyük hayal dünyan… başarılı olacaksın, bununla beraber çok unutma…

Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder