Hibiskus Çayı Nedir? Hibiskus Çayı Neye Denir?

Hibiskus Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hibiskus Çayı ile İçinizi Isıtın!


Bu güzel kırmızı, mis kokulu, mayhoş tatlı bitkinin ne güzellikleri var bi bilseniz:) havalar soğuyor, şimdiden alıp, kavanozunuza koymak gerek!
Havalar soğudukça bir çoğumuz çayları stoklamaya başladık. Öyle ya; sıcak çayın verdiği o huzur başka neyin içinde var? :)
Faydası kendinden büyük olan kış yardımcılarımızdan birisi de hibiskus çayı…
“Agua de Jamaica” veya “Jamaika Gülü” adı da verilen “hibiscus sabdariffa” bitkisi Jamaika, Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayip adalarına özgü bir bitki.  Hibiskus latince bir kelime.  Bedene şifa veren, vücudu ferahlatan anlamına geliyor.
Jamaika’da genellikle zencefil ile birlikte karıştırılıp, çay veya soğuk içecek olarak tüketiliyor. Hibiskus çayı “ekşi çay” olarak da bilinir. Mayhoş tadı oldukça güzel:) Yoğun su tutma kapasitesinden dolayı çöl seyahatlerinde  bedevi topluluklar tarafından susuzluk giderici olarak tüketilmekte. Kafeinsiz olan ve yüksek C vitamini içeren hibiskus bağışıklık sistemini güçlendirir. ABD’de özellikle Kaliforniya eyaletinde en popüler çaylar arasında yer alan hibiskus çayı, başta Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika ülkeleri olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta. Aktarlar bu bitkiyi ”mekke gülü” olarak da satıyor, bilmenizde fayda var.
Başlıca faydaları ise şöyle;
*Hibiskus hücre rejenerasyonu için çok faydalı bir bitkidir. Ölü hücreleri yenileyicidir.
*Yaşlanmayı geciktirir ve bedendeki ve ciltteki ölü hücreleri yeniler.
*Özellikle koyu kırmızı renkte olan hibiskus bitkisinin çayı çok güçlü antioksidan maddeler içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Kandaki şekeri düzenler.
*Yüksek tansiyona bitkisel çözüm tedavisi sunar, tansiyon düşüren bitkiler arasındadır.
*Grip ve öksürükte nefes açıcı olarak kullanılmaktadır.
*Böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
*Kireçlenmeyi önleyicidir.
*Hibiskus iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterol oranını düşürür.
*Soğuk algınlığında veya ateş düşürücü olarak yardımcıdır. Bu durumlarda, hibiskus çayını günde bir-iki defa hazırlayıp içmek faydalıdır.
*Damar sertliği (atherosklerozis) şikâyeti olanlar için mükemmel bir yardımcıdır.
*Yüksek miktarda C vitamini içermektedir.
*Hibiskus’tan yapılan çay hem antiseptik hem de antibakteriyeldir.
”Nasıl demleyeceğiz?” derseniz;  Bir kahve kaşığı ya da bir tutam hibiskus çayını demliğe koyun ve üzerine 300-400 ml kaynar su doldurulduktan sonra 5-10 dakika demlemeye bırakın. Sonra süzerek içebilirsiniz:)
Fiyatı da oldukça uygun bu arada.

Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır?

Hibüskus çayını sadece kurutulmuş hibiskus çiçeğinden hazırlayabilir ya da tat vermesi için bir miktar zencefil, tarçın veya limon suyu kullanabilirsiniz. Bir bardaklık suyu kaynattıktan sonra 1-2 çay kaşığı kuru hibiskus yaprağını içine atın.
Demlenmesini beklerken ağız tadınıza göre tarçın veya zencefili bu aşamada ekleyebilirsiniz. 15-20 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.
Daha güçlü bir tat için ya daha fazla hibiskus kullanabilirsiniz. 20 dakikadan fazla demlerseniz çayın tadı biraz acılaşacaktır. Yine ağız tadınıza göre limon suyu veya balla tatlandırabilirsiniz. Daha fazla hazırlayıp depolamak isterseniz buzdolabında 3 güne kadar tazeliğini korur.

Hibiskus Çayının Sağlığa Faydaları

“Journal of Alternative and Complementary Medicine” adlı yayının Ağustos 2009 sayısında yayınlanan araştırmaya göre günde 1 ay boyunca günde 2 bardak hibiskus çayı içenlerin toplam kolesterol, LDL (kötü kolesterol) ve trigliserit düzeylerinde önemli azalmalar tespit edilmiş. Aynı kişilerde HDL (iyi kolesterol) seviyesinde yükselme belirlenmiş.
Yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılan hibiskus çayı bu alanda bazı araştırmalara da konu olmuş ve olumlu sonuçlar alınmış. Ocak 2009’da “Journal of Human Hypertension” dergisinde yayınlanan makaleye göre günde 2 bardak hibiskus çayı içmek hipertansiyon hastalarında olumlu etkilere yol açıyor. Tansiyon düşüren bitki çayları yazımızda hibiskus çayının yüksek tansiyon üzerine etkisi hakkında daha geniş bilgiler bulabilirsiniz.
“Chemico-biological Interactions” adlı tıbbi yayının Ocak 2007 sayısında hibiskus özünün kanserli hücre sayısını azalttığı ve mide kanserinin yayılmasını engellediği belirtiliyor. Antioksidan etkisi bulunan bitkinin özellikle mide kanserinin tedavisinde yardımcı doğal ürün olarak kullanılabileceğinin altı çiziliyor.

Hibiskus Çayının Yan Etkileri

Hibiskus çayı genel olarak güvenli kabul edilirken bazı özel durumlarda kullanılması tavsiye edilmiyor. Hamilelik döneminde kullanılan hibiskus çayının düşüğe yol açtığı vakalar görülmüştür. Emzirme dönemindeki kadınlara önerilmemektedir. Hibiskus çayı veya özü tansiyon ve kolesterol ilaçlarıyla etkileşime geçebilir ve olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden düzenli olarak ilaç kullananların hibiskus veya diğer bitkisel çayları kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları gerekmektedir.

Hibiskus Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder