Enginar Yaprağı Çayı Almak İçin Tıklayınız...
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar yaprağı tarih boyunca özellikle sindirim sisteminin sağlığını korumak ve geliştirmek için kullanılmıştır. Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’nın Akdeniz’e kıyısı bulunan bölgelerinde doğal olarak yetişen enginar, devedikeni ailesindendir ve yılın her ayında bulunabilir.
Ancak çiçeklerini bahar sonundan yaz ortasına kadar olan dönemde açar. 2 metre yüksekliğe kadar uzayabilen enginar bitkisi, dünyanın bilinen en eski sebzelerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Enginar yaprağının sağlığa faydalı aktif bileşenleri; alkalin kül, sinarin, beta-sitosterol, luteolin, apigenin ve stigmasterol’dur. Bunlar arasında “sinarin” safra akışını arttırmak için kullanılır.
- Kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olarak kullanılabilir
- Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar
- Damar tıkanıklığını engeller
- Karaciğer fonksiyonlarını geliştirir
- Kan şekerini düşürür
- Diyabete karşı koruma sağlar
- Böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Antioksidandır
- Cilt sağlığını geliştirir
- Sindirim sistemini çalıştırır
- Gazı azaltır ve şişliği önler
- Kafeinsizdir
- İdrar söker
Enginar Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?
Enginar yaprağı çayını hazırlamak için; çeşitli çay markaların hazır poşet enginar çaylarını veya aktardan aldığınız hazır kurutulmuş enginar yapraklarını kullanabilirsiniz. Bir bardak çay için 1-2 çay kaşığı tepeleme enginar yaprağı yeterli olacaktır. Önce suyu kaynatın ve ocaktan alıp 1-2 dakika soğumasını bekledikten sonra enginar yapraklarını içine atın. 4-5 dakika demledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Daha uzun süre demlerseniz tadı daha kuvvetli olacaktır. Tatlandırmak için bal veya bir miktar süt ekleyebilirsiniz.Enginarın Sağlığa Faydaları
Daha önce yayınlamış olduğumuz enginar çayının faydaları yazısında enginarın hangi sağlık sorunlarına yardımcı olduğu konusunda geniş bilgileri bulabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse enginar; vitamin ve mineral yönünden zengin bir bitkidir, idrar söktürücü olduğu için fazla suyun atılmasına yardımcı olur, karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar, mide şişliği, yemeklerden sonra gaz ve diğer sindirim sorunlarına iyi gelir, kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.Enginar Yaprağı Çayının Yan Etkileri
Her bitkisel üründe olduğu gibi enginar yaprağı çayı da aşırı tüketilmemeli ve doktora danışılarak kullanılmalıdır. Yapraklardan hazırlanan çay genel olarak güvenli kabul edilmesine karşın aşırı tüketimi safra kesesi sorunlarına ve safra taşına neden olabilir. Kolesterol düşürücü ilaç kullananların enginar yaprağı çayı içmeye başlamadan önce doktor onayı alması tavsiye edilir. Enginar yaprağı özünün harici kullanımı hassas ciltlerde alerjiye yol açabilir. Bu tip alerjik reaksiyonlar ciddiye alınmalıdır çünkü ciddi bir alerjik reaksiyon biçimi olan “anafilaksi”ye yol açabilir. Enginar yaprağı özünün cilt üzerinde kullanıldığında görülen alerjik belirtiler arasında kızarıklık, kaşıntı, şişlik, solunum sorunları ve yutkunma zorluğu bulunmaktadırEnginar Yaprağı Çayı Almak İçin Tıklayınız...
0 yorum:
Yorum Gönder