Okaliptüs Çayı

Okaliptüs Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Okaliptüs Çayı Nedir?


Avustralya’ya özgü bir ağaç olan okaliptüs ağacının 700’den fazla türü bulunmaktadır. Avusturalya dışında Yeni Gine ve Endonezya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen ağaç günümüzde Amerika, Avrupa, Afrika, Akdeniz, Orta Doğu ve Çin’in tropikal iklime yakın bölgelerinde yetiştirilmektedir.



Okaliptüs adı Yunanca “iyi” anlamına gelen “eu” ve “korunan” anlamına gelen “kalyptos” sözcüklerinden türemiştir.
Yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ağaç hızlı büyüdüğü için mobilya sektöründe de kullanılmaktadır. Sağlık amaçlı kullanımında ilk sıralarda bronşit, nezle ve grip gibi hastalıklar gelmektedir.
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Bronşit tedavisinde kullanılır
  • Nezle, grip tedavisinde kullanılır
  • Dişeti hastalıklarına karşı koruma sağlar
  • Boğaz ağrısına iyi gelir
  • Ağız kokusunu önler
  • Kan şekerini düşürür
  • Harici olarak cilt üzerindeki yaraların tedavisinde kullanılır


Okaliptüs Çayı Nasıl Hazırlanır?

Okaliptüs çayını hazırlamak için 1 bardak kaynamış suyun içine 1-2 çay kaşığı kurutulmuş okaliptüs yaprağı atın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz. Okaliptüs çayının fazla tüketimi mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabileceği için günde 2-3 bardaktan fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Eğer çayı astım ya da bronşit için hazırlıyorsanız 1 gram kadar kekik yaprağı katarak etkisini arttırabilirsiniz.

Okaliptüsün Sağlığa Faydaları

Okaliptüs yaprakları öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan öksürük şurubu, ciğer açıcı balsamlar ve pastil gibi pek çok ticari ilacın içinde yer almaktadır. Uzmanlar taze ve kurutulmuş okaliptüs yapraklarından hazırlanan çayı boğaz ağrısı, sinüzit ve grip tedavisi için tavsiye etmektedir. Okaliptüs yaprağından elde edilen yağ burun tıkanıklığında kullanılabilir.
“Cineole” adındaki antiseptik bakımından zengin olan okaliptüs yağı nefes kokusuna neden olan bakterileri öldürür. Bu nedenle antiseptik ağız gargaralarında sık kullanılır. Bitkinin dişeti çekilmesini ve plak oluşumunu yavaşlattığı bilinmektedir.
Cilt üzerinde çıban, sivilce ve yaraların tedavisinde kullanılır. Bitkinin yağı böcek kovucu özelliğe sahiptir.
Bu alandaki klinik araştırmalar yetersiz olmakla birlikte okaliptüs yaprağı geleneksel olarak yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılmaktadır.

Okaliptüsün Tarihi

Muhtemelen Avrupalı kaşifler tarafından görülen bitki il olarak 1770 yılında Joseph Banks ve Daniel Solander tarafından botanik kayıtlara geçirilmiştir. Tazmanya bölgesine 1777 yılında yapılan seferde bitki örnekleri toplanmış ve İngiltere’deki “British Meseum”a götürülmüş. Bitkiye adı, bu numuneyi inceleyen Fransız botanikçi L’Héritier tarafından verilmiş.
Avustralya kıtası yerlileri “Aborjinler” tarafından yara ve mantar enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bitki Avrupa kıtasına geldikten kısa süre sonra ateşi düşürmek, ciğerleri açmak ve grip tedavisinde kullanılmaya başlandı. Tüm dünyaya yayılan bitki geleneksel Çin tıbbında, Ayuverda (Hint) tedavilerinde önemli bir yer edindi.

Okaliptüsün Yan Etkileri

Okaliptüs yağı harici olarak cilt yüzeyinde kullanıldığında genel olarak güvenli kabul edilir. Ancak okaliptüs yağının ağız yoluyla kullanımı zehirlenmelere yol açabilmektedir. Okaliptüs yağı çocuklarda yüz, burun ve göğüs bölgesine sürülmemelidir. Astımı, böbrek veya karaciğer sorunları ve düşük kan basıncı olanların okaliptüs ürünleri kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları önerilir. Emziren ve hamile kadınlar okaliptüs yağı ve çayı tüketmemelidir. Okaliptüs çayının aşırı tüketimi mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere yol açabilir. Düzenli olarak ilaç kullananların okaliptüs yağı ya da çayı tüketmeye başlamadan önce olası yan etkileri hakkında bilgi almak için doktora danışmaları gerekir

Okaliptüs Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder