Full Kasko Nedir? Neye Denir?
Full kasko nedir
Yeni kara araçları kasko sigortası genel şartları, kaskonun ne bulunduğunun tarifını yaptıktan sonra kapsayacağı teminatları açıklıyor. Esas olarak bir kasko poliçesi şu teminatları kapsayacaktır:
Sigortalanan aracın, karayolu veya demiryolunda motorlu yada motorsuz bir araç ile çarpışması.
Sigortalanan araç talep eder hareket halinde olsun ister duruyor olsun, ansızın dışarıdan gelen durağan yada hareketli bir cismin araca çarpması ya da aracın bu şekilde bir cisme çarpması.
üçüncü kişilerin ister iyi niyetle ister kötü niyetle araca verdiği zararlar. Ayrıca kendini idare edemeyen kişilerin verdiği zararlar.
Sigortalanan aracın yanması.
Sigortalanan aracın veya bir kısım parçalarının çalınması yada çalınmasa bile bu sırada araca verilen zararlar.
Bu sayılan durumlarda ortaya çıkan zararlar, kasko poliçesi tarafından güvence altına alınmış olacaktır.
Kara araçları kasko sigortası genel şartları, teminat durumlarını açıkladıktan sonra dört çeşit kasko yapılabileceğini ifade diyor. Bu kasko çeşitleri şunlar:
Düz kasko: sadece yukarıda sayılan güvenceleri veren bir kasko sigortası düzgüsel bir kasko sigortasıdır. Düz kasko, rakamlanlar dışında bir garanti taşımaz.
Dar kasko: yukarıda sayılan güvencelerden sadece biri veye birkaçını veren kasko sigortası dar kaskodur. Sigorta ettiren, bir ihtimal risk olarak görmediğinden bir ihtimal de primi düşük tutmak için bütün güvenceleri almak istememiş olabilir.
Genişletilmiş kasko: kara vasıtaları kasko sigortası genel şartları içinde yukarıda sayılan temel teminatlar haricinde ek olarak alınabilecek bazı teminat türleri de rakamlmıştır. Eğer sigorta ettiren bu ek teminatlardan birkaçını daha almak istemişse bu kasko sigortasına genişletilmiş kasko deniyor.
Tam kasko: yukarıdaki rakamlan temel güvencelerin yanında kara araçları kasko sigortası genel şartları arasında rakamlan ek güvencelerin de tamamı alınıyorsa bu kasko sigortasına tam sigorta deniyor.
Kasko sigorta poliçesi teminat yapsıcaklıkna göre bu kasko türlerinden hangisine giriyorsa poliçe üzerinde bu belirtilmek zorundadır.
Işte bu kasko türlerinden tam kaskoya halk içinde full kasko ismi de verilmiştir.
Burada bir ayraç açarak bir mevzuya da sarahat getirelim. Sigorta genel şartlarında yer alan, dolayısıyla full kaskonun da bir güvencesi olan çarpma ve çarpılma güvencesine, üçüncü kişilerin kötü niyetli olarak verdiği zararlardan bahsetmiştik. Pek açık görünmese de aslına bakarsak bu garanti, otonun kaportasına anahtar veya bir kesici ile verilen zararları ifade ediyor.
Full kasko paketinin doğma sebebi birazcık da rekabet koşullarından kaynaklanıyor. Sigortacılığın ilk zamanlarında genel hatlarıyla çarpma, yanma ve çalınma üçlü güvencesi varken ve bu tatbik standartken artık biraz rekabet biraz zamanın gereksinimleri ilave teminatları doğurmuştur. 1999 yılında yaşanan zelzele olayından donra birçok sigorta şirketi kasko poliçesi içine bu güvenceyi de eklemektedir.
1990’lı yıllardan sonra gündeme gelen kasko yol yardımı da nerede ise kasko poliçelerinin standart hizmetleri arasında yerini aldı. Motor arızası yüzünden yolda kalan vasıtalar için çekici hizmeti verilmesi, aracın en yakın tamirciye götürülmesi, sürücü için taksi gönderilmesi, icap ettiği durumlarda ambülans gönderilmesi benzer biçimde hizmetler sigorta şirketi tarafından sağlanabiliyor. üstelik kasko teminatlarına girmeyen durumlarda bile bu yardım hizmeti veriliyor.
Yine son zamanlarda sigorta şirketleri full kaskoya ayrıca koltuk ferdi kaza poliçesi, istemli mali mesuliyet poliçesi, hukuksal koruma poliçesi şeklinde ek poliçeler de yapıyorlar. Veya bunları birarada sunan birleşik kasko sigortası benzer biçimde paket sigortalar da öneriyorlar.
Neticede kasko türlerini bilmek ve şayet full kasko yapmış oldurmak isteniyorsa bu sigortanın tam olarak hangi güvenceleri kapsadığını iyi bilmek gerekir. Sigortanın sağladığı güvenceler iyi bilinirse gerek duyulduğunda sigorta şirketi ile ilişkiler daha huzurlu yürütülür.
0 yorum:
Yorum Gönder